IA MEDIA ROOM
Project Description

EMEA WINNER | BEST MEDIA ROOM LEVEL III: £80,000 (90,000 EUROS) AND OVER | 2017

Requiring a space where the family and friends can escape the worries for their daily lives, the client turned to Synergy Technologies to create a sanctuary that delivers an immersive AV experience. After spending time at the integrator’s showroom, the client took a keen interest in the AV performance that could be achieved, as well as the room design, acoustics and comfort levels.

To meet the requirements of superb performance and immersive sound, the integrator specified a B&W 800 Diamond Series system with a Mcintosh MX-160 processor to deliver the 3D audio. For the visual element, Synergy Technologies opted for a DILA projector to achieve the best contrast of black levels and a Screen Innovation projection screen in cinemascope format.

Simplicity of operation held prime importance as the room was to be used by all family members. Synergy Technologies leveraged innovative GUI methods to achieve this.

To avoid a full fabric paneled cinema, look and to keep the speakers invisible, Synergy Technologies concealed the surround speakers behind the wood finish perforated acoustic panels. The integrator carried out extensive listening tests as well as frequency response measurements to identify the best speaker positions in the panels, and carefully tweaked the wall elevation design and the distance of the speaker baffle behind the acoustic panels to achieve a completely invisible appearance, with no discernible loss in sonic performance.

GLOBAL WINNER | BEST MEDIA ROOM 2017 £15,000 (18,000 EUROS) | 2017

Synergy Technologies ticked all the boxes with this project, and created a fun, yet practical and multi-functional media room. The overall aesthetic of the room, audio and video calibration, and personal touches – like the height of variable coffee table that can double as a dinning table during movie watching- made this project stand out from other regional winners.The judges were particularly impressed with the attention to detail on specifics, such as the acoustic treatment, and the precise calibration of the speakers behind it. Not only were the judges impressed by this project, but so was the client – who has been enjoying the room ever since.

Project Details



preloader